Ouders samen op weg
In 2023 bundelde de bezoekouderwerking voor de eerste keer enkele onderwerpen tot een reeks van 4 gespreksavonden, om zo samen met andere ouders op weg te gaan met het autisme van je zoon/dochter. Omdat dit succesvol bleek, werd de reeks in 2024 opnieuw ingericht, en bleek opnieuw volzet. De avonden zullen dan ook in 2025 opnieuw worden georganiseerd.
Wat
Door 4 ‘basis’thema’s te bundelen, hopen we (nog) meer verbinding en (h)erkenning te kunnen geven aan ouders. We weten uit ervaring hoe steunend het is om andere ouders te leren kennen, te merken dat je niet alleen bent, om je begrepen te voelen, … en we weten ook dat het fijn is om ervaringen te kunnen delen in een vast oudergroepje, zodat er een vertrouwensband kan ontstaan.
Maandag 29/9/2025 : iniASS, inleving in autisme.
Op deze eerste avond nemen we je mee in het "het ervaren" van autisme. Het belooft een avond te worden die je ongetwijfeld nieuwe inzichten gaat geven over (het leven met) autisme.
Maandag 6/10/2025: De andere manier van informatieverwerking
Deze avond starten we met het geven van uitleg over de andere manier van informatieverwerking, de andere denkstijl bij personen met autisme. Nadien kunnen de ouders in kleinere groepjes hier verder over praten, ervaringen delen, zich (h)erkend voelen.
Maandag 20/10/2025: Levend verlies bij ouders: meer dan omgaan met de diagnose
Op deze derde avond wordt dieper ingegaan op het thema ‘levend verlies bij ouders’. Als ouder rouw je niet omdat je een zoon/dochter met autisme hebt: je aanvaardt je kind en je ziet hem/haar graag zoals hij/zij is! Maar het aanvaarden van het autisme en de daaraan verbonden consequenties is iets anders. Veel ouders hebben het moeilijk met het verlies van verwachtingen, dromen, toekomstbeeld, identiteit, verschillen in beleving tussen de partners, … Dit niet alleen na de diagnose, maar ook tijdens de verdere levensloop. Deze blijvende gevoelens van verlies, verdriet en rouw, die zo individueel verschillend zijn, wordt ‘levend verlies’ genoemd.
De avond wordt gestart met een toelichting over het onderwerp van die avond. We doen dit met een positieve bril en proberen wat ideeën en handvaten mee te geven.Nadien kunnen de ouders in dezelfde groepjes als op de tweede avond verder ervaringen delen, tips uitwisselen, zich (h)erkend voelen.
Maandag 17/11/2025 : Autisme en vrije tijd
Op deze vierde avond gaan we dieper in op het onderwerp ‘vrije tijd’: wat is vrije tijd en waarom is het invullen van vrije tijd voor de meeste personen met autisme zo moeilijk? Hoe kun je je zoon/dochter daarbij helpen?
Ook deze avond wordt gestart met een toelichting over het onderwerp van die avond. Nadien kunnen de ouders in kleinere groepjes verder ervaringen delen, tips uitwisselen, zich (h)erkend voelen.
Spreker
iniASS: 2 thuisbegeleiders
De andere manier van informatieverwerking: Lies Vanlerberghe + begeleiding door Judith van der Spank
Omgaan met de diagnose/levend verlies bij ouders: Judith van der Spank
Autisme en vrije tijd: Auke Dalm + begeleiding door Judith van der Spank
Bezoekouders zorgen voor extra begeleiding tijdens de avonden.
Contact
Voor meer info en vragen kun je contact opnemen met de coördinator van de bezoekouderwerking: Judith van der Spank, bezoekouderwerking@thuisbegeleidingautisme.be Ook voor individuele gesprekken en andere gespreksavonden kun je bij haar terecht.
Kostprijs
Er worden 2 groepsbegeleidingssessies aangerekend per avond (0,174 pp en 12,68 euro). De totale kostprijs bedraagt 50,72 euro (0,696 pp). De betaling gebeurt achteraf via facturatie.