Ouders samen op weg

In 2023 bundelde de bezoekouderwerking voor de eerste keer enkele onderwerpen tot een reeks van 3 gespreksavonden, om zo samen met andere ouders op weg te gaan met het autisme van je zoon/dochter. Omdat dit succesvol bleek, wordt de reeks in 2024 opnieuw ingericht, deze keer 4 avonden

Wat

Door 4 ‘basis’thema’s te bundelen, hopen we (nog) meer verbinding en (h)erkenning te kunnen geven aan ouders. We weten uit ervaring hoe steunend het is om andere ouders te leren kennen, te merken dat je niet alleen bent, om je begrepen te voelen, … en we weten ook dat het fijn is om ervaringen te kunnen delen in een vast oudergroepje, zodat er een vertrouwensband kan ontstaan.

 

Maandag 30/9/2024 : iniASS, inleving in autisme.

Op deze eerste avond nemen we je mee in het "het ervaren" van autisme. Het belooft een avond te worden die je ongetwijfeld nieuwe inzichten gaat geven over (het leven met) autisme.

Maandag 7/10/2024: De andere manier van informatieverwerking

Deze avond starten we met het geven van uitleg over de andere manier van informatieverwerking, de andere denkstijl  bij personen met autisme. Nadien kunnen de ouders in kleinere groepjes hier verder over praten, ervaringen delen, zich (h)erkend voelen.

Maandag 21/10/2024: Levend verlies bij ouders: de diagnose en ook nadien

Op deze derde avond wordt dieper ingegaan op het thema ‘levend verlies bij ouders’. Als ouder rouw je niet omdat je een zoon/dochter met autisme hebt: natuurlijk aanvaard je je kind en zie je hem/haar graag zoals hij/zij is! Maar het aanvaarden van het autisme en de daaraan verbonden consequenties is iets anders. Veel ouders hebben het moeilijk met het verlies van verwachtingen, dromen, toekomstbeeld, identiteit, verschillen in beleving tussen de partners, … Dit niet alleen na de diagnose, maar ook tijdens de verdere levensloop. Deze blijvende gevoelens van verlies, verdriet en rouw, die zo individueel verschillend zijn, wordt ‘levend verlies’ genoemd. We doen dit met een positieve bril en proberen ideeën en handvaten mee te geven.

De avond wordt gestart met een toelichting over het onderwerp van die avond. Nadien kunnen de ouders in dezelfde groepjes als op de tweede avond verder ervaringen delen, tips uitwisselen, zich (h)erkend voelen.

Maandag 18/11/2024 : Autisme en vrije tijd

Op deze vierde avond gaan we dieper in op het onderwerp ‘vrije tijd’: wat is vrije tijd en waarom is het invullen van vrije tijd voor de meeste personen met autisme zo moeilijk? Hoe kun je je zoon/dochter daarbij helpen?

Ook deze avond wordt gestart met een toelichting over het onderwerp van die avond. Nadien kunnen de ouders in kleinere groepjes verder ervaringen delen, tips uitwisselen, zich (h)erkend voelen.

Opgelet:

Je schrijft je in voor een reeks van 4 avonden

Maximum aantal inschreven personen per gezin via de website: 2

Een extra persoon (plusmama of -papa, opa/oma) is na overleg ook welkom. Stuur een mailtje met je vraag naar Judith, bezoekouderwerking@thuisbegeleidingautisme.be

 

Spreker

iniASS: Ans De Daele + Veerle Lemme, begeleiding door Judith van der Spank

De andere manier van informatieverwerking: Judith van der Spank

Omgaan met de diagnose/levend verlies bij ouders: Judith van der Spank

Autisme en vrije tijd: Auke Dalm + begeleiding door Judith van der Spank

Bezoekouders zorgen voor extra begeleiding tijdens de avonden.

Contact

Voor meer info en vragen kun je contact opnemen met de coördinator van de bezoekouderwerking: Judith van der Spank, bezoekouderwerking@thuisbegeleidingautisme.be

Voor andere vragen i.v.m. de bezoekouderwerking, zoals de mogelijkheid tot een individueel gesprek, kun je ook bij haar terecht.

Kostprijs

Er worden 2 groepsbegeleidingssessies aangerekend per avond (0,174 pp en 12,54 euro).  De betaling gebeurt via facturatie.

Gegevens

Categorie
Bezoekouderwerking

Regio
Gent

Doelgroep:
Ouders van zoon/dochter met autisme

Datum
Uur
30/09/2024
19:30 - 22:00
07/10/2024
19:30 - 22:00
21/10/2024
19:30 - 22:00
18/11/2024
19:30 - 22:00

Locatie:
Tanderuis vzw, Brusselsesteenweg 375, Melle

Inschrijven

Het is nog niet mogelijk om in te schrijven op deze activiteit.