Grootouderwerking

Grootouders willen hun kind – als ouder van een kind met autisme – bijstaan, maar weten niet altijd op welke manier ze dit best doen.

Binnen thuisbegeleiding bekijken we de persoon met autisme ook in de ruime context, waarin ook de grootouders vaak een belangrijke rol spelen.  We willen de communicatie tussen grootouders en ouders (nog meer) op gang brengen of optimaliseren. Dit is dan ook het voornaamste doel van deze werking.

Door grootouders te ondersteunen, te laten zijn wie ze zijn, te laten voelen wat hun bijdrage kan zijn voor hun kind en kleinkind, maak je hen sterker in hun “grootouder-zijn”.  Daaraan gekoppeld ook de ouders, die zich hierdoor sterk erkend kunnen voelen in hun “ouder-zijn”.  

Grootouders willen hun kind bijstaan, maar weten niet altijd op welke manier ze dit best doen. Waar en met wie kunnen zij praten over al deze vreugdes en zorgen zonder iemand te veel te belasten? Op welke manier kunnen grootouders inzichten opdoen zodat ze hun kinderen kunnen ondersteunen in hun bijzondere opvoedingstaak? Het is goed dat ze herkenning vinden bij anderen maar ook erkenning voor wat ze doen. Wanneer grootouders beter geïnformeerd zijn omtrent de specifieke problematiek van hun kleinkind met autisme of hoe ze met hun kleinkind specifiek kunnen omgaan, slagen ze er wellicht ook in om de ouders beter te begrijpen en te ondersteunen. We vinden het belangrijk om ook gehoor te geven aan de vragen en zorgen van grootouders en hen dit met elkaar te laten delen. We hopen dat we via onze grootouderwerking een aanzet kunnen bieden, zodat gezinnen hierover verder in dialoog kunnen gaan.

Hiervoor organiseert Tanderuis vzw thema gebonden informatie- en uitwisselingsmomenten en een basiscursus autisme onder leiding van ervaren thuisbegeleiders. 

Voor wie?

  • Grootouders van een kleinkind met autisme
  • Ouders zijn welkom samen met de grootouders
  • Wonend in Oost-Vlaanderen

Wat?

  • Grootouderactiviteiten
  • Grootoudercursus

Praktisch?